Wednesday, December 29, 2010

New Haircut! and some random stuff..

My beloved grandmother said that my previous hair look like John Lennon =_=" Jadi aku telah dipaksa potong rambut oleh ayah aku.. I promise someone that is truly dear to my heart before that I will blog the pics. Sorry for the delay! I can't seem to find that darn camera before ^^"

This one is my favorite ^^











Alang2 dah Upload gambar ni I might as well upload some pics of my baby sister Shahin as well ^^






Er.. this is actually my family latest pet, Mia Zarra the cat! Aku rasa ni lah kucing paling membosankan yang pernah aku jumpa! Kalau ader orang sentuh atau main2 ngan dia apa yg dia buat cuma duduk keras macam tu jer! Selain tu dia gak ader hobi bagi tenungan membunuh macam dalam gambar ni kat semua orang yang dia jumpa!












Thursday, December 23, 2010

For the true beauty that you are...

And I can't make it on my own..
Because my own heart isn't mine to own anymore..
Since you are here in my life..
I give my heart to you..
do what ever you want with it..
To crush it into a thousand pieces..
Nor to cherish it like it was your own..
Cause you to me..
Are no longer an imaginary dream...
The same dream I dream for hundreds of days before..

Spare me just three last words..
"I love you" is all I want hear...
I'll wait for you..
Till my final breath is gone..

I know it's hard to fall in love..
For all the torture you heart gone through before..

All I can say is
I'll be there..
To save you when you're about to fall..
To save you when you're at the edge of breaking down..
To save you when you're losing control your own self..

So I can finally see..
The mesmerizing smile being etch upon your face..
You cutest rosy cheeks is red once more..
The bright shine in your eyes..
The laugh of yours that make my heart skip a beat..

For the true beauty that you are...

Monday, December 20, 2010

It is one heck of Instant Noodle week!

(Selasa) Breakfast - Mee Sedap
              Lunch      - Tak makan langsung
              Dinner      - Megi kari

(Rabu) Breakfast - Megi Tom Yam
            Lunch     - Tak makan langsung
            Dinner    - Mee Sedap

(Khamis) Breakfast - Mee Sedap
               Lunch      - Tak makan langsung
               Dinner     - Megi Ayam

(Jumaat) Breakfast - Mee Sedap
              Lunch      - Mee Sedap
              Dinner     - Depends where the bus stop

As the conclusion....
Jaga lah perbelanjaan anda, kalau tak ni lah jadi, waa... cepat la cuti T_T         

Saturday, December 18, 2010

Me and Malaysian Buses

Krismas dah nak dekat dah ni, maknanya tak lama lagi aku akan balik cuti! yay ~ nasib baik tiket bas semua dah beli. Bila sebut pasal tiket bas ni kan aku teringat balik adventure2 aku naik bas sebelum ni. Boleh tahan banyak la jugak pengalaman yang boleh dianggap menarik sewaktu aku naik bas nih haha...

Jom kita down memory lane aku pasal bas ni jap!

Adventure No. 1

Bas yang dinaiki: Blue Omnibus Express

Dari mana ke mana : Taiping, Perak ke Jeli, Kelantan


Buruk kan bas dia? Peristiwa ni berlaku waktu form 4 kalau tak silap aku, tu lah kali pertama aku naik bas express sorang2. Aku tau mesti ader orang kutuk dah tua bangka macam tu baru nak belajar naik bas sorang haha.. well there is a first time for every thing isn't it. Lagi pun sekolah aku time tu iaitu MRSM Taiping, Perak offer balik kampung free jadi aku bagi jela nama aku kat biro kebajikan sekolah. Bas buruk ke tak belakang cite janji free haha.. Aku memang tangkai jering skit waktu sekolah dulu. Alhamdulillah skrang ni aku dah tak der maner dah perangai kedekut taik idung masin macam tu, sebaliknya dah diganti dengan perangai boros nak mampus  hehe.. =_=" Ok lah, back to the topic aku naik bas tu dalam pukul 6.30 petang kalau tak silap aku. Aku anggar time tu dalam pukul 11 malam sampai la kat rumah aku. Rumah aku kat Jeli, Kelantan so tempoh perjalanan dia ngan Taiping, Perak dalam empat jam je. Nak di jadi kan cite aku tertido kat atas bas time tu, sebab tu first time aku naik bas express sorang2 aku tak tau yang kita kena cakap kat driver bas tu kita nak berhenti kat mana. So aku terlanjak satu daerah dan berhenti kat Tanah Merah, Kelatan. Tanah Merah ni jarak dia setengah jam je dari Jeli tapi waktu tu dah tengah malam kot. Dah la dalam poket aku cuma ader Rm 5 je time tu. Nak menambah buruk kan keadaan Abah aku tak ader kat rumah time tu sebab dia tengah berkursus T_T ... Nasib baik phone aku ader, waktu tu aku bersyukur sangat2 yang MRSM Taiping benarkan pelajar dia bawak phone. So aku call sorang member aku mintak tolong gi ambik aku ni. Bila aku sampai rumah teruk aku kena leter ngan mama aku =_=" ...

 Adventure No.2

 Bas yang dinaiki : Bas sekolah rembat dari mana tah

Dari Mana ke mana: Melaka Central, Melaka ke Kota Bharu, Kelatan


Mesti korang rasa pelik kan pehal Melaka dan Kelantan yang begitu punya jauh (10 jam tempoh perjalanan) aku naik bas sekolah je kan. Itu lah padahnya kalau beli tiket lambat. Time ni aku balik untuk cuti raya kalau tak silap aku. Sekarang aku dah study kat UiTM Alor Gajah, Melaka dalam program Foundation in TESL ( Teaching English As Second Language). Aku ngan member2 aku yang asal dari Kelantan pakat ramai2 nak sewa bas balik kampung time tu. Tapi kita orang dapat bas tambahan je tu yang dapat bas sekolah tu. Kita orang naik bas tu dalam pukul 8 malam. Apa yang menyebabkan balik kampung kita orang menjadi begitu EPIC ialah bas tu rosak kat tengah jalan! Habis kita orang semua stranded in the middle of nowhere! Pak cik bas mintak maaf banyak2 kat kita orang dan mintak kita orang semua sabar tunggu bas bantuan. Aku macam nak hantuk kepala kat dinding bas time tu! Dah la semua ngah puasa time tu. Habis satu bas tak boleh sembahyang subuh time tu. Aper nak buat dah nama pun daruratkan. Nasib baik ader seorang member aku mintak tolong ngan mak dia supaya tolong panggil bas lain ambik kita orang kat situ.Tapi aku balik ngan abah aku sebab tempat tu dah tak jauh sangat ngan Kota Bharu sebenarnya. Abah aku dah memang tengah tunggu aku kat Kota Bharu waktu tu. Bila aku sampai kat rumah dalam pukul 11 pagi perkara pertama yang aku buat ialah sembahyang subuh. Lantak la subuh gajah ke, dinasour ke, Ikan paus ke janji sembahyang tak tinggal :P

Adventure No.3

Bas yang dinaiki: Bas PLKN dan Bas Persiaran (Dua entah rembat dari maner...)

Dari mana ke mana: Tanah Merah, Kelantan

Bas Persiaran
Bas PLKN
 Mesti korang pelikkan kenapa aku naik sampai dua jenis bas. Sebenarnya dua2 bas ni bas tambahan jugak. Waktu tu aku nak balik UiTM sebab cuti raya dah nak habis. Sebenarnya ni still cuti raya yang sama ngan cuti raya diatas (cuti tahun 2010). Cuma ni cite pasal aku nak balik UiTM balik, yang kat atas cite pasal aku nak balik kampung. Member se-Kelantan still plan nak balik ramai2 time tu (Kita orang masih tak patah semangat biarpun dah pernah kena stranded waktu balik hari tu huhu..). Kita orang setuju nak kumpul ramai2 kat Kota Bharu kat untuk naik bas yang kita orang sewa tu. Kita orang dah plan elok dah semua benda. Pada hari yang telah dipersetujui ramai untuk kita orang bergerak balik aku pun naik la kereta ngan Abah bertolak ke Kota Bharu. Tapi bila aku baru je sampai kat Tanah Merah (still tak sampai Kota Bharu lagi) aku dapat phone call dari seorang member aku yang driver bas yang kita orang sewa tu buat hal. Dia kata driver bas tu tak nak gerak pada hari ni meskipun dah janji ngan kita orang sebab dia letih (Driver tu baru datang dari Melaka). Abah aku naik angin giler time tu, dia mintak no phone driver tu ngan aku dan lepas tu dia cuba cakap ngan driver tu. Tapi keputusan driver tu still tak berubah. Abah aku bertambah naik angin dan terus bergaduh ngan driver tu kat phone. Mana la orang tak marah sebab habis susah budak2 disebabkan driver tu. Last2 abah belikan aku tiket bas lain sebab dia kata walau macam maner pun aku kena naik bas hari tu jugak, tak boleh naik esok (Sebab lusa nanti aku ader final exam so dia risau aku tak sempat review studies aku kalau balik lambat sangat) Bila aku sampai kat stesen bas Tanah Marah ramai giler orang kat situ. Sampai kakak yang buat pengumuman bas mana kena naik tu pun jadi pening. Dia kata saper nak pergi Melaka sila naik bas tambahan PLKN. So aku ngan berapa belas orang lagi naik la bas tu. Bila bas tu dah gerak lebih setengah jam tiba ader sebuah bas persiaran lalu sebelah bas PLKN tu. Driver bas persiaran tu menjerit kat driver bas PLKN tu suruh dia berhenti, agak lama jugak la baru driver PLKN tu notice. Aku ras tu la kali pertama dalam seumur hidup aku tengok dan terlibat adengan racing antara dua bas =_=' . Rupanya akak tadi dah salah bagi arahan kat penumpang yang nak gi melaka. Sebenarnya bas persiaran tu la bas yang nak gi melaka. Hodayai.. tu la jadinya kalau buat kerja tu kalut sangat (Sedap je aku cakap orang lain kalut padahal aku pun kadang2 kalut gak :P) So aku pun tukar lah bas tu dan turun dengan selamat nye kat Melaka...

Itu lah tiga adventures aku ngan bas2 kat Malaysia Tanah Air ku ini haha.. (Jadi patriotik jap :P) Untuk pengetahuan korang untuk cuti Krismas ni situasi nya lebih kurang seperti dibawah.

Kalau boleh aku tak nak ader adventure dah kali ni, kalau tak jadilah Adventure No.4 :P

Bas yang dinaiki : Bas Transnasional (Double Decker)

 Dari mana ke mana: Alor Gajah, Melaka ke Kota bharu, Kelantan
 

Aku akan naik bas dengan seseorang yang amat bermakna bagi aku kali ni... Aku doa mintak2 tak ada apa halangan kali ini, moga2nya musafir kali ni akan berjalan lancar dan bermakna bagi kami. Moga2 kami berdua selamat sampai ke destinasi masing2 untuk berjumpa dengan ahli keluarga yang tersayang... Moga2 musafir kali ini menguatkan lagi hubungan kami berdua..
Amin...

Tuesday, December 14, 2010

Gorgeous Nightmare 2.0

Well it had been quite a long since since my last post, well what ever, kalau selalu post nanti bosan lak jd nya :p hmm.. banyak benda gak nak ditulis sebenarnya, cuma x der masa ngan assignments yang berlambak2 skit skrang nih, nak dipendekkan cite blog aku ni akan mengalami perubahan skit buat masa ni, aku try buang segala2 benda yang menyebabkan blog aku ni lambat nak load. I try to keep it just clean and simple this time around. Aku gak try untuk tukar mood blog aku ni jadi ceria skit tanpa menghilangkan coolness dia :p ye la kalau dok hari2 asyik memanjang je pakai alik2 colour gelap je bosan gak kadang2.. hmm.. tu je kot buat sementara nih, ape2 hal stay in tune k :)

Tuesday, December 7, 2010

The Pleasure In Being Romantic

Romantic? Why should I care about it, sure my partner will be happy about it but for all I know I gain nothing from this..

Ayat bangang Standard dari mulut seorang lelaki yang tak pernah cuba pun bersikap romantic dengan GF dia. Lelaki macam ni kalau ikut hati aku nak je aku bagi flying kick sebajik sampai dia masuk longkang [Biarpun aku pun pada dasarnya berjantina lelaki  (=_=)" ] haha.. lantak lah. Ok rakan2 seperjuangan jejaka kononnya jiwang semalaysia sekalian, ni ader sesuatu yang perlu korang check sebelum ayat seperti diatas terkeluar dari mulut korang (dan sebelum kaki aku melekat dalam mulut korang jika ayat tu dah pun terkeluar :p)

1. Relationship work in two ways
- Dulu hang yang keluar ayat punya gampang semata-mata nak tackle GF korang ni kan, at least you appreciate her feeling towards you by trying to nature your feeling toward each other by being a little bit romantic. A simple text message saying how much you love her is more than enough (But I do recommend you actually do more than this)

2. There is nothing to gain by being romantic
- Rasanya ayat diatas tu dah crystal clear dah. There is nothing to gain by being romantic EXCEPT a smile on her face and a good feeling inside knowing that you have make her happy. That is already a very rewarding reward itself. Being romantic is actually a prove of how much you love your partner. Lantak la kalau member-member korang panggil korang mat jiwang pun. Proving your love to your love one is nothing to be ashamed of.

3.She never even try to be romantic with me so why should I?
- Antara contoh ayat yang paling bangang boleh keluar dari mulut seorang lelaki ( Us guys can be so dumb sometimes so just be patient with us ok :p) dah ko tu namanya lelaki apasal ko tak start dulu??? Just try to do it even for a little bit because this could get you guys going for a loooooooooooooong time...

4. I don't know how to be romantic, I think it's ok, she know how much I love her..
- Dude! You are dead wrong! It's not ok, first of all, love can die if you neglect it for far to long, being romantic actually help to nature her love toward you. It's actually pretty easy to learn how to be romantic. You need to learn one word in order to do that. That word is being HONEST. Yup, being honest. Tell her how much she really meant to you. If you feel like your love for her is a big as a mountain tell her exactly that! Plus this also help you guys to develop trust for each other...

 That is it! All the thing that you need to know about the pleasure of being romantic. Do note if you are a player SILA BLAH DARI BLOG AKU SEKARANG JUGA! Aku cukup menyampah dengan golongan manusia seperti korang. Begitu juga dengan BUDAK KECIK DI BAWAH UMUR. Umur baru setahun jagung tak payah ngade-ngade nak bercinta.

 Till then..
Love your love with all your heart ok..

Wednesday, December 1, 2010

Ber-Amazing Race dalam hujan demi sesuap nasi...

Emo semacamkan tajuk post aku kali ni haha..
Mesti korang tertanya2 kan apa kaitan amazing race, hujan lebat dan jugak sesuap nasi ngan aku kan?

So alkisahnya bermula lebih kurang cam gini
Beberapa hari yang lepas aku telah kena attack dengan selsema yang agak teruk la gak. Nak keluar makan pun x larat jadi aku pun pesan la kat seorang member aku ni tolong belikan nasi goreng USA kat restoran D-men (untuk pengetahuan korang restoran merupakan restoran yang agak famous gak di kalangan student TESL sebab kualiti dan harga makanan dia). So sementara menunggu member aku ni balik aku sempat la online internet jap. Pastu tiba2 handset aku meraung2 lagu  Fear and loathing in Las Vegas - Burn the disco floor with your two step (Saper yang kenal aku mesti dapat guess ni band genre aper hehe..) menandakan masuk waktu isyak bagi wilayah persekutuan KL dan kawasan yg... EH! Aper aku merepek nih! yang sebetulnya menandakan masuknya mesej dalam phone aku haha.. =_="

Ok cukup2 la merepek tu, anyway Zaim hantar mesej kat aku yang seorang member aku juga, tapi perempuan, nickname dia Clow, telah tersalah ambik nasik yang dia pesan kat aku! Zaim kata Clow tu dah balik kolej dah pun, Adush... pulak dah, so nak tak nak terpaksa la aku pakai jeans, t-shirt dan sweater pastu gi kolej Tun Fatimah ( Tempat tinggal puteri2 TESL) untuk mengambil nasi aku tu, so aku melangkah lah dengan malasnya turun tangga kolej Jebat ni (pada hal bilik aku tingkat dua je pun haha..). Nak menambah burukkan keadaan on the way aku ke T.Fatimah hujan la pulak! Haish! Pas satu2 bad luck malam tu. Sampai je kat T.Fatimah Clow call aku. Rupanye dia tak balik pun lagi dari restoran D-men tuh! Zaim dah salah bagi info!(Clow offer nak hantar nasi aku kat kolej aku, tp dah lebih separuh jalan pun aku jalan baik aku gi terus je) So aku gi D-men pulak! Alahai.. On the way ke D-men tu aku terserempak ngan Clow, dia kata dia dah tinggal nasik aku tu kat restoran tu, aku kata ok je lah dan teruskan perjalan gi D-men.

Sampai kat D-men, aku ambik nasik aku dan terus balik ( Malas aku nak tunggu lama2 lagi! Dah la selsema time tu!), Tapi alang2 dah keluar tu aku pergi kedai runcit jap beli Top-Up ngan megi. Kat sana aku terserempak ngan seorang member aku, hamba allah yang famous ngan gelaran orang tua sebelum usia iaitu Khai hak3 (BTW Khai ni ketua level aku) Dia mintak aku tolong hantar cool fever kat member aku Amin yang ngah demam time tu. Bagus! Ni aku salute nih, contoh ketua yang boleh diharap. So lepas tu aku balik kolej bagi cool fever tu kat Amin dan terus masuk bilik aku. Tuhan je tahu betapa bersyukur nye aku dapat ngap nasik tu! Nak boleh masuk nasi dalam perut pun banyak bebenor cabaran dia. Tapi tak per la, at least ader hikmahnya aku kena keluar tu. Kalau aku tak gi keluar lambat la si amin tu dapat cool fever tu. Kepada Zaim aku ucap terima kasih sebab sanggup tolong aku beli nasi dan kepada Clow aku tak der hard feeling pun kat ko, thanks sebab offer nak hantar nasik kat aku yer!

Friday, November 26, 2010

Konklusi : Aku Sayang Dia...

2nd post in a day, my head must be so mess up for me to do this

Basically a battle is raging on my mind right now..

So how should I put this, LET THE FIGHT BEGIN!

Round 1

Devil Syafiq : She break her promise to you, there is no telling if she will do it again

Angel Syafiq : You know deep inside she never meant it...

Round 2

Devil Syafiq : You deserve someone better, just leave her and find someone else!

Angel Syafiq : Hey! You freaking devil, why do you always get to deliver the first blow! huh.. never mind, hmm.. you know even if there is someone better you will realize that she is the only one that you would ever love, she is the only one that you want to give your love to..

Round 3

Devil Syafiq : God! Why do you always answer in a long sentences! Hey! You are the one that start the fight in the first place, you know deep inside you are getting tired of having empty promise!

Angel Syafiq : Owh look! A devil saying the word god! haha.. That is cute : p (Devil reaction : erk...) Well you also know that she never had the intention to break the promises, she love you way too much to do that, you had been to harsh on her, you know you are feeling guilty, you know that you are sorry...

Round 4

Devil Syafiq : er.. (losing his confidence) just look at her, how can you fall in love with an imperfect woman like that..

Angel Syafiq : Hehehe.. Losing your confidence already my dear friend? (Devil Reaction =_=") you also know that the imperfection also what make her what she is, what make her the woman that you love.. the woman you dream about.. the woman that you are crazy about.. the woman that you want to spend the rest of your life.. the face that you want to see lying beside you when you wake up every morning in the future.. (Devil reaction : Wekkk! I want to puke hearing this!)

Round 5

Devil Syafiq : Look how do you know that she even love you anyway?!

Angel Syafiq : If a woman is upset and shed tears when you scold her how can she not in love with you?


The Match verdict

Plain old me : (Looking at the angel and devil with a blank expression..) Er.. care to tell why the two of you being fighting in my mind again? My head is hurting from all the punches that you guys deliver at each other..

Angel Syafiq : (Looking at me with a caring smile) Because you my dear is very confuse right now..

Devil Syafiq : Yeah dude, we practically doesn't exist, well we exist, but you know we are not really an angel and a devil that posses the same look as you, this is just your imagination, well er... you get the picture hehe..

Plain old me : er.. haha.. I think I am starting to lose my mind to be imagining you guys

Angel Syafiq : ( Rolling his eyes) Listen dear.. I want you to look deep down inside your heart and tell me how do you really feel about this..

Devil Syafiq : Dude, by down I mean real downnnnnnnnnnnnnnn... ops.. sorry.. ( noticing the angel stern look)

Plain old me : Deep inside my heart...

Angel and devil syafiq : yes.. deep inside your heart (smile on their face..)

Plain old me : Aku sayang dia... aku rindu dia sangat2...

Angel and devil syafiq : er.. in English please? We are having a hard to understand that, well its your fault for imagining an English speaking devil and angel in the first place haha..

Plain old me : owh, sorry about that.. I love her.. I miss you so much dear.. there are practically no daylight in my day, no moon in my night since you had been gone.. I am so sorry for what I have done to hurt you.. I am only angry at you because I love you so much.. please.. I need you dear.. stop saying you are not the perfect girl to me cause in my eyes your are one of the most beautiful and perfect girl I ever seen, I love you so much.. I can't express how much I miss you, please forgive me...

                                                                  
Forgiveness..
All that I yearn for..
From the lips on an angel..
That is running tirelessly across my mind..
In day and in night, I chase her with all my might..
Never stopping for a breath, my lung is feel like it's about to burst..
Yet, my heart keep me going on, beating tirelessly for an angel of astound beauty..
The love inside me, now only belong to her, the daylight of my day and the moon of my night...

Thursday, November 25, 2010

Mati itu pasti, hidup itu insyaallah..

Mati.. aku amat gerun memikir pekara ni, tp terima sajalah hakikat kan, semua manusia akan mati, soalnya cuma cepat dan lambat je. Aku baru tau satu berita yg mengejut dari doktor di unit kesihatan... tp untuk mengelakkan kekeliruan elok lah aku start dari awal pasal peristiwa yang mungkin mengubah hidup aku ni...

Aku bangun pagi dengan kepala yang berat. Aku sebenar dah beberapa hari selsema, tp aku ni jenis yg biasanya akan tahan je sakit yg aku ader biar seseksa mana sekali pun, demam ke x aku tetap teruskan hidup aku mcm biasa je. Aku pun persiapkan diri untuk ke kelas dengan kepala yang berdenyut2 tu. Bila waktu writing miss Siti lecturer aku tegur aku yang aku sejuk ke ni, sebab dia notice yang kuku jari tangan aku biru giler time tu, waktu tu aku btl2 dok bawah aircond so aku mengigil skit. Tangan aku shaky skit time tu. Lepas habis je writing aku ngan member aku syafiq anuar pergi la makan kat haji nikmat (I stumble upon her there, as usual the sight of her make my heart beat real fast.. Especially when i see her smile) Aku pesan nasi ngan ikan cencaru bakar cicah air asam kat mak cik tu, bila aku try letak nasi aku kat atas meja tangan aku yg shaky dan kepala aku yang berdenyut buat aku lost coordination badan aku jap. Habis nasik tu tumpah! Time tu aku cuak dan malu sgt2! (lebih2 lg sebab aku tau dia tengok aku, adesh!) Nasib baik pak cik haji nikmat tu kesian tengok aku so dia suruh aku ambik nasik lain, kalau x terbang lima ringgit aku! So aku makan antara lalu x lalu. Syafiq tegur aku yang muka aku pucat sgt2 time tu. So dia cadangkan aku pergi unit kesihatan (shortform dia U.K)

Sampai kat u.k tu aku isi la segala borang yg patut diisi. Misi yg bertugas tu check suhu aku, ada la dlm 36.9 kot, slight fever je. Pastu aku pergi jumpa ngan doktor kat situ. Aku cite kat dia aper yg dah berlaku kat aku. Dia tanya aku beberapa soalan dan buat segala kerja doktor dia tu. Akhir dia beritahu result inspection dia. Aku telah menunjukkan symptom awal penyakit high blood pressure.. aku shock yg teramat bila dengar dia cakap macam tu. Aku kata kat dia mana mungkin aku ader HBP sebab badan aku kurus je. Dia kata org yg kurus blh kena darah tinggi gak kalau ada dlm keturunan dia yg menghidap HBP jugak. Dalam kes aku bapa dan datuk aku ada HBP. So maknanya HBP aku disebabkan genetic. Dia kata x perlu bimbang, dengan perubatan zaman sekarang usia aku blh mencecah 50 ke 60 lebih tahun. Ini betul membuatkan aku berfikir..


Kalau ditakdir kan aku pergi lebih awal...

Sediakah aku berjumpa dengan tuhanku..
Cukupkah ibadat ku ini..
Mampukah aku menjawab soal jawab dalam kubur nanti..
Apa akan terjadi dengan family ku..
Apa akan terjadi dengan rakan2 ku..
Apa akan terjadi dengan si dia..


Tuhan saja yang tahu sebab dia yang berkuasa dan maha merancang...
Aku akan terus melawan penyakit ini.. Aku akan terus cuba untuk hidup
Kita ditakdirkan aku perlu pergi biarlah aku pergi dlm berjuang!




Mati itu pasti, hidup itu insyaallah....

Sunday, November 14, 2010

I'm Not A Naked Chef! Aku pakai baju ok! : Cite Puding Keramel

Alkisahnya bermula dengan tamatnya paper MUET aku, akhir aku merdeka jugak selepas berberapa minggu sengsara dengan MUET ni :P. Tapi post aku kali ni bukan la aku nak cite pasal MUET, dan kalau blh aku nak lupa kan je terus semua benda pasal MUET ni haha.. tapi jangan, mana la tau ilmu ni berguna lagi satu hari nanti.

Tujuan aku buat post kali ini ialah aku nak cite pasal pengalaman pertama buat kuih gula hangus atau nama glamour skit Puding Karamel hah3 Kiranya aku jadi mcm naked chef la jap, cuma bezanya aku still pakai baju hehe..

Okey... selepas aku puas bertanya ke entah berapa orang aku dapat la jugak recipe dan senarai ingredient yang diperlukan

Bahan2 yang diperlukan untuk membuat  Puding Karamel

5 Biji telur gred A ( Jika anda guna telur yang kecik skit gred dia mungkin kena guna 8 atau 10 biji)
5 Sudu Besar Gula pasir (Untuk Karamel)
1 Sudu kecil Vanilla essence
1 tin susu cair

haha.. tu je bahan yang diperlukan, adik aku yang kat sekolah rendah pun boleh buat kot

Sekarang aku akan ajar lak step by step macam maner nak buat Puding Karamel ni

Mula2 letakan 5 sudu gula pasir dalam bekas baking cake seperti di bawah


Pastu letak bekas berisi gula diatas dapur dengan api yang paling kecik dan kacau dengan perlahan


 Tutup api dapur bila gula tu dah jadi karamel seperti di bawah, lepas tu biarkan karamel tu jd sejuk dan keras dalam bekas tu



Memandangkan karamel kita dah siap kita akan prepare puding dia pulak, sediakan 5 biji telur gred A



Pecahkan telur2 tu dan pukul sekuat rasa (Ini juga effective untuk melepaskan geram haha..)




Next,  bukak satu tin susu cair dan tuang semuanya ke dalam telur tadi...




Sekarang masukkan satu sudu kecil vanilla essence ke dalam adunan tadi dan teruskan usaha memukul anda haha..




Tuangkan adunan ke dalam bekas yang ader karamel yang telah mengeras tadi

Sediakan pengukus dan letak bekas yang mengandungi adunan dan karamel ke dalam pengukus. Pastikan pengukus ditutup rapat dan jika perlu letakan pemberat diatasnya. Kukus dengan api dapur yang paling besar selama 30-45 minit.



Puding Karamel tu akan kelihatan lebih kurang macam ni apabila telah masak. Sejukan dahulu puding ni di dalam peti sejuk selama satu jam.




My baby sister dalam proses menunggu puding dihidang huhu..




Ambik pisau dan potong sekeliling puding untuk mengelakkan puding melekat pada bekas. Selepas itu, terbalikan puding tersebut diatas pinggan (letakan pinggan diatas bekas terlebih dahulu dan kemudian terbalikannya), dan Puding Karamel kita pun siap! haha.. nasib baik aku buat first time terus jadi!




Siap untuk dihidang!




Tujuan aku post recipe Puding Karamel ialah sebab aku tau ramai budak laki yang suka puding ni kat luar sana. Tapi dia orang tak tau cara nak buat sendiri puding ni so dia orang terpaksa tunggu mak atau adik beradik dia orang masak baru ada peluang nak makan. Sebenarnya puding ni mudah je nak buat even to a man! Lepas ni tak payah merayu2 kat mak2 korang suruh buat puding ni, buat je sendiri!


For next project aku plan nak buat kek coklat basah lak haha..!
Till then guys...








Monday, November 1, 2010

My Thailand Adventure..

Baru2 ni Pakcik dan Makcik aku telah bawak satu family dia org jalan2 kat Hatnyai,Thailand. Memandangkan sekarang ni aku masih lagi duduk kat rumah mak cik aku sebab kelas memandu aku yang x habis2 lagi ( Bila la boleh dapat lesen P nih, aku dah letih nak gi kelas sebenarnya! haha..) So untuk memendekkan cerita aku boleh tag along skali. Yay! Dpt jalan2 free!



   Mak cik, Pak cik dan tiga org budak kecik yang buat parents dia org letih melayan keranah dia org hari2... ^_^
 Gambar aku sebelum kita org bertolak (Aku tau yang aku x fotegenik, so toksah mengkomplain naper aku x senyum hak3...)

Bila kita org sampai kat imigresen, kita orang punya border pass di check oleh pegawai yang bertugas

Mcm ni la rupa border pass tu (ignorekan gambar pasport aku ngan gaya rambut baru lepas PLKN tu..), hanya penduduk negeri yang bersempadan ngan Thailand je blh buat, ngan adernya border pass ni x payah leceh2 nak wat pasport ha ha ha..

Akhirnya kita org dibenarkan masuk ke Thailand, Line Maxis aku pun secara automatik bertukar jadi line DTAC (Syarikat Telco Thai kot?) radio kereta pak cik aku lak start playing some crappy thai dance song =_=" seriously org thai ni x dengar lagu rock ke??? haha.. atau maybe aku je x jumpa stesen yang betul
kat thai kita org diguide oleh member pak cik aku yg ikut serta

Ni lah member pak cik aku dan family dia, aku lupa lak nama dia apa hehe.. (Makan semut banyak sgt kot aku ni)
Bila sampai kat Hat Nyai member pak cik aku berhenti jap kat hotel Rajamangala untuk wat tempahan bilik, dia org tempah sebab dia org nak bercuti kat sini dlm bulan 12 nanti


Ni lah rupa hotel Rajamangala tu, hotel boleh dikatakan antara hotel yang top kat Hat Nyai ni


Ni lak Interior hotel ni, dah macam kuil dah aku tengok tp maybe sebab dia org masih maintain gaya seni bina nusantara..

Aku dan cousin aku yang palik kecik skali..
Lepas member pak cik aku siap buat tempahan, akhir tiba waktu favourite aku, waktu makan! Yay!


Kalau dah kat Thai ni x sah la kan kalau x makan seafood kan haha..
 Mak Cik aku sempat beli telur masin ni, tapi x der la masin sangat rasa dia, tp pandai org yang buat telur ni, bentuk dia unik giler

 Thailand ni la maybe antara negara yang masih jual coca-cola dlm botol kaca, kat Malaysia dah x jual kot dalam botol kaca ni




Lauk pauk dan nasik yang kita org makan hari tu...

Akhirnya pas makan kita org gi jalan kat pantai Songkhla pulak! haha.. tp kita org x mandi pun, setakat cuci mata je, tp kita org sempat tengok ikan duyung emas yang famous tu!


 Pantai Songkhla ni la antara pantai paling cantik dan bersih pernah aku tengok, memang kerajaan Thai jaga gila2 pantai ni, sesuatu yang boleh kita praktikan kat pantai kat Malaysia



My pic with the beach as the background..Pantai ni memang cantik sgt2 tp aku x tengok sgt sebab dalam fikiran aku time ni asyik fikir pasal seseorang, huh.. 
         
Sempat bergambar ngan Ikan duyung Emas Lagenda tu (Ignorekan rambut yg dah mcm Son Goku tu, angin kuat kat pantai tu dah serabutkan rambut aku, aku patut pakai hair spray hari tu  : p)




My uncle and cousins..

Lepas gi pantai kita org gi tengok lak satu lagi monument yang famous kat Hat Nyai ni, Patung Kepala Naga Nag!




Patung ni kononnya simbolik kepada naga yang menyembur air suci yg menjaga kesejahteraan bandar songkhla ni.. Korang boleh tengok video naga ni menyebur air kat bawah
video


My Little Cousin Seem To Have A Good Time Playing Here..


Macam biasa aku jadi pak guard budak2 nih, sabo je la...

Lepas tengok kepala naga ni, kita org gi pulak floating market! Kat sana semua makanan harga dia cuma 2Baht je (dlm RM aku x sure berapa) ada banyak kuih2 unik yang aku x pernah makan aku jumpa kat sini





Pakcik Aku sempat makan mee kat sini, kat sini tempurung kelapa digunakan sebagai mangkuk

Antara kuih yg paling cantik pernah aku tengok...


Pandangan dari atas floating market..

 






 Minuman yg dijual disini diisi didalam bekas tembikar sebagai cawan

 Aku Beli air kelapa yg diisi dalam bekas tembikar doraemon! haha.. macam budak2 je aku beli air dalam bekas tu...




 First time minum air dalam bekas buluh, tp air limau yang aku beli tu masam giler!





 Cantikan kuih2 ni...

 
Bekas minuman cousin aku x sempat wat balik rumah lagi dah rosak, tembikar dia nipis sangat la...


Akhir kata... Kita org semua balik rumah dalam keadaan letih tapi puas hati sgt2, sebest mana pun Thailand best lagi Malaysia, aku senyum sorang2 lepas masuk sempadan Malaysia balik sebab phone aku dah ader line balik haha..
selain tu gak... malas dah aku nak tulis, mata aku dah ngantuk sgt nih,jam dah dekat pukul 6 tp aku x tido2 lg dok buat post ni haih....

Till next time then!











                     

Disclaimer

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...