Saturday, August 27, 2011

Homemade Hari Raya Video!

So I and a few of my friends thought we would make a special video for 2011 Aidilfitri. This is the final outcome. Some of you maybe wondering why we named it 30 seconds to fame. Actually each of us can only shoot a video around 30 secs in length in order to keep the video size small. This is important because we are currently living in different states in Malaysia and thus making the videos easier to be email. Each of them shoot a video according to their own creativity and then email it to me so I can perform the final editing. Special thanks goes to Saif, Atikah Hajar, Nana, Shera and Farid for making this video possible!
 
 
So what do you think? I spent all night long editing and uploading this video T_T But the result are priceless! Especially Farid XD


Wednesday, August 24, 2011

Sejarah Kasut Ben Frankenstein : Dari kasut zaman sekolah, PLKN sampai universiti :)

Assalamualaikum and whadup there! Dah lama kan Mr.Ben tak post kat blog ni? OK la.. baru berapa hari je tak post tapi lama la tu -.-" . Anyway I was tagged by Miss Amirah Izzah for this one. Apa yang dia suruh buat mudah je. Just tulis satu post pasal something related dengan "kasut". Tak kisah la sama ada kasut yang korang nak beli ke.. yang memang korang dah biar berdebu dekat stor ke.. design kasut yang buat korang rasa menyampah dan sakit hati giler sampai nak bakar dan cincang lumat kasut tu ke.. -.-" OK tu dah over skit. The point is as long as the post has the word "Shoes" it will do just fine :) And guess what? Here is mine!

Kasut Bata kaler Hitam (Waktu Jadi Pengawas Time Darjah 5) Size: 5 atau 6 kot, entah la, sebab size dia dah blur


Dah berhabuk dan bersawang dah kasut ni. Ni la kasut hitam yang first Mr.Ben ada. Time tu rasanya saper-saper yang pakai kasut Bata ni memang orang lain respect habis. Maklum la, kasut brand Bata ni la antara kasut sekolah yang paling mahal waktu Mr.Ben kecik dulu. Mr.Ben dapat pakai kasut ni pun sebab tiba-tiba kena appoint jadi pengawas ngan cikgu waktu darjah 5 dulu. Ingat lagi bila cikgu tiba-tiba panggil pergi depan time tu. Budak-budak lain semua pakat dok bisik-bisik time tu. Siap ada dua tiga orang lagi yang memang jenis muka nak kena lempang ucap "taniah la ko, kena denda la nampaknya" -.-" Waktu tu cuak memang tak payah nak cakap la sebab sebenarnya hari tu homework math Mr.Ben memang tak siap pun haha.. -.-" Tapi kan tiba-tiba je cikgu suruh semua classmates Mr.Ben tepuk tangan dan ucap taniah sebab Mr.Ben dah dilantik jadi pengawas sekolah. Melompong habis mulut budak-budak tu. Hah! Ambik ko! Tadi syok dok nganjing Mr.Ben :P Memang habis hidung kembang sebab bangga jap time tu -.-"

 Kasut Kulit Hitam (Yang Dapat free waktu PLKN) Size: 8


Berkilat lagi kasut ni.. Kasut ni la antara kasut yang penuh memori skali. Kasut ni biasanya wira PLKN kena pakai waktu nak pergi kelas character building atau majlis rasmi dalam dewan. Ni bukan kasut kawad sebenarnya. Kasut untuk kawad tu dia ader bagi but khas yang memang tapak dia tebal giler. Kalau kena penyepak dengan but tu boleh tahan bergolek-golek sakit la atas padang kawad tu sebab but tu keras giler. Tapi malangnya but tu dia ambik balik lepas tamat latihan tiga bulan tu. Cuma kasut ni dan kasut sukan yang dia bagi je boleh bawak balik. Tapi kasut sukan tu Mr.Ben dah buang dah sebab dah tercabut habis dah tapak dia Mr.Ben guna wat joging dan main taqraw. Teringat lagi dulu Mr.Ben tiap-tiap malam polish kasut ni dengan but kawad tu. Sampai berkilat boleh wat cermin muka Mr.Ben polish. 

Korang tau tak apa memori yang kasut ni ader? Time tu kan kadang-kadang lepas habis kelas character building Mr.Ben sempat lagi curi-curi pergi dating dengan makwe Mr.Ben time kat kem PLKN  -.-" Mesti korang terfikir "Apa kes entah Mr.Ben ni, time PLKN pun sempat sempat mengorat dan ader makwe lagi tu!" Haha.. Kalau kita orang kena cekup dating ngan jurulatih PLKN time tu bersanding depan padang kawad la kita orang time tu. Tapi kebanyakan jurulatih kat sana kenal Mr.Ben macam mana. Dia orang tau Mr.Ben ni budak baik dan tak buat benda-benda mengarut walaupun tengah dating. So kalau kita orang terserempak dengan dia orang pun dia orang wat tak nampak dan senyum je hehehe.. :P Mr.Ben buat apa je pun waktu dating time tu. Setakat duduk tepi tasik rekreasi tu dan main baling-baling batu dalam tasik je ler pastu dok cakap pasal benda entah apa aper. Maklum ler saya ni kan budak naif dan hati suci skit (konon) -.-"

Tapi korang faham-faham ler.. relationship soldier boy dan soldier girl ni susah nak tahan. Lebih-lebih lagi kalau dua-dua dok jauh. Kita orang tak der jodoh nampaknya, lepas habis PLKN kita orang putus lepas dua tiga bulan. Tapi kita orang still baik lagi dan selalu mesej tanya khabar satu sama lain. Tapi alhamdulilah skrang dia dah jumpa jodoh dia dan dah pun jadi isteri orang. So Mr.Ben dah tak contact dah la dengan dia. No. Handphone pun dah lupa dah. Maklum la cite lama kan. Ish.. Macam orang tua pulak aku cakap nih -.-"

 Sneaker Line 7 Kaler Putih ( Beli kat Melaka waktu program Asasi TESL dulu ) Size : 7

 
Gambar kena google sebab kasut tu dah hancur T_T




Sneaker ni Mr.Ben beli waktu keluar dengan Cik Amirah Izzah, Cik Naswa Nadila, Cik Shera Fauzi dan Cik Nur Fadzleen kat Masjid Tanah, Melaka dulu. Time tu kita orang loaded skit sebab elaun asasi baru dapat hehe.. 1K lebih dalam poket kita orang kot. Memang kita orang shopping habis-habisan la time tu. Dengan sneaker ni la Mr.Ben jalan-jalan ke serata tempat waktu kat Melaka dulu. Tapi kasut ni dah hancur sebab Mr.Ben guna kasut ni untuk kerja kat Kedah dulu. Time tu Mr.Ben kerja kat department bahan basah kat sebuah pasaraya kat Alor Setar jap. Hari-hari dok bergelumang dengan air dari ikan dan sayur lama-kelamaan reput la sneaker ni. So Mr.Ben tak der pilihan lain selain buang terus je la sneaker ni lepas berhenti kerja kat situ.

Selipar Jepun Brand Aper Entah (Beli kat pasaraya Petronas sebab sandal yang lama kena curi kat masjid) Size : 8


Cukup tragis dan sadis sebenarnya macam mana Mr.Ben boleh ader selipar jepun nih T_T Dulu kan waktu form 4 kat Mrsm Taiping Mr.Ben ada lah terjumpa satu sandal Adidas original yang cun sangat-sangat kat sebuah kedai kasut kat bandar Taiping tu. Mr.Ben terliur sangat-sangat tengok sandal tu. Tapi harga dia pun boleh tahan cun jugak. Dekat RM190 kalau tak silap Mr.Ben. Mr.Ben student sekolah lagi waktu tu. Mana la mampu nak beli sandal mahal macam tu. Setiap kali Mr.Ben keluar outing mesti Mr.Ben pergi tengok kedai yang jual sandal tu nak check ada stock lagi tak sandle Adidas tu. Sampai uncle cina tuan punya kedai tu kenal Mr.Ben. Agaknya dia kesian kot tengok Mr.Ben dok tengok je sandle tu so dia kata dia akan simpan sepasang sampai la Mr.Ben cukup duit nak beli sandal tu. Jadi Mr.Ben nekad la nak beli sandal tu. 

So Mr.Ben banyak la wat kerja part time waktu kat hostel macam tolong gosok baju member, tolong basuh baju, tolong gi ambik makanan member kat dewan selera, jual hot dog yang Mr.Ben rebus guna heater, jual nasi lemak yang dapat dari dealer luar dan macam-macam kerja lagi la. Kadang-kadang bila kantoi dengan warden duduk menjual tu memang boleh tahan kena lecture la sebab student mana boleh berniaga macam tu. Upah kerja tu bukan la banyak mana pun tapi dapat la gak duit. Nasib baik member-member sporting dan faham. Mr.Ben tak nak la mintak duit parents sebab benda ni bukan untuk belajar. Mr.Ben siap ikat perut segala benda sebab nak jimat duit. Last-last lepas dua tiga bulan Mr.Ben dapat la dalam RM200. Waktu dapat pakai sandal Adidas tu memang Mr.Ben bangga sangat-sangat.. Maklum lah beli dengan hasil titik peluh sendiri. Dua tahun lamanya Mr.Ben guna sandal tu dan dia tak rosak pun. Tapi apa nak buat.. suatu hari waktu Mr.Ben stop tepi jalan nak solat jumaat sandal tu hilang. Sedih tu tak payah cakap la sebab Mr.Ben sayang giler sandal tu. Tapi tak kan Mr.Ben nak kaki ayam je kan bawak kereta tu. Last-last Mr.Ben berhenti jap kat Petronas dan beli selipar jepun ni. But I had to admit yang design selipar jepun ni boleh tahan wicked gak la. Mr.Ben halal kan je la sandal tu.. Maybe dia lagi perlukan sandal tu dari Mr.Ben.

Original Adidas Sneaker Kaler Hitam (Beli bila first time dapat duit gaji) Size : 9


Untuk sneaker ni letak banyak skit pics sebab beli guna gaji sendiri :P Selain tu saje nak riak tunjuk brand Adidas original hehehe.. -.-" Baru lagi sneaker ni. Guna pun tak banyak kali mana lagi. Bab kata pepatah moden still bau kedai lagi. Waktu first time dapat gaji tu tak payah cakap la betapa bangganya Mr.Ben. Sambil dok jalan-jalan kat pasaraya Pacific kat Alor Star, Kedah dengan dalam poket ada dekat 1K tiba-tiba terperasan pulak sneaker ni tengah sales kat butik Adidas. Biarpun sales tapi harga dia still RM190 -.-" Tapi maklum la tengah loaded skit bila lagi nak merasa beli sneaker mahal kan? So Mr.Ben beli ler sneaker ni. Mr Ben suka design dia yang macam lukisan grafiti tu. Macam ader some sort of art kat sneaker ni. Seriously sneaker ni memang selesa giler-giler bila buat jalan. Mr.Ben beli yang kaler hitam sebab dah fed up dah sneaker putih yang dulu cepat kotor. So yang ni tak payah basuh selalu sangat :P Hey, I am a dude. Kalau basuh kasut setahun sekali tu benda biasa bagi kami hahaha.. ( Ok apa benda yang aku merepek nih? -.-" )

Original Admiral Brand Sport Shoe   (Beli sebab sport shoe yg lama dah busted dan kena ada sport shoe untuk masuk degree nanti) Size : 9




Ambik gambar complete dengan kotak sekali nak tunjuk still tak pakai lagi :P Harga dia cuma RM99 sebab kasut ni bukan la model baru sangat. Tapi still agak expensive skit gak sebab brand dia still original. Mesti korang notice dah kan semua kasut Mr.Ben brands Original. Ader reason sebenarnya kenapa Mr.Ben dok beli yang original je. Mesti pun harga originals agak cekik darah skit tapi dia tahan lama. Dulu bila Mr.Ben dok pakai brands cikai kadang-kadang guna dua tiga kali dah rosak. Last-last Mr.Ben beli yang original ambik ko! Sampai tiga empat tahun tahan! Kalau dok main beli brand cikai made in thailand je tiga empat tahun tu rasanya lagi mahal dan membazir dari beli originals. 

Lagi pun Mr.Ben tak suka beli banyak-banyak kali ni. Biar kita alah membeli memang memakai. Kalau tiga empat tahun kasut tu dah outdated dah pun Mr.Ben still akan pakai lagi sampai rosak dan tak boleh pakai. Lagi pun kebanyakan kasut untuk lelaki ni memang dicipta untuk tahan lama sebab dia tau lelaki tak selalu beli kasut macam perempuan. Cuma baju je Mr.Ben akan pasti up to date skit dan tak beli brand yang branded sangat. Sebab baju ni kalau branded macam mana skali pun dia akan cepat rosak gak bila kena basuh banyak kali. So kalau bab baju Mr.Ben beli la yang nampak stylish skit. Tak kisah la kalau harga murah ke mahal skit. Tapi kalau mahal sangat lak Mr.Ben still tak kan beli. Ukur ler baju kat badan sendiri gak kalau nak beli tu. Kalau saiz L jangan pergi beli XL. Kalau beli M tak per lagi sebab seksi skit ketat :P

ChaeyennE Original Black Leather Shoe ( Hadiah dari abah sebab dapat masuk degree ) Size : 9




Harga dia RM210. Kalau suruh beli sendiri biar pun sesuka mana pun Mr.Ben kat brand original Mr.Ben memang tak kan beli dah. Lagi pun kasut kulit Reebok Mr.Ben tu still elok lagi biar Mr.Ben dok guna sejak form 3 lagi. Dah dekat empat tahun tu kot. Mr.Ben jaga elok je tak nak bagi rosak. Polish pun Mr.Ben buat dekat 3 hari sekali. Tapi Abah dok kata dah boleh beli yang baru dah tu meskipun kasut tu ok lagi. Dia suruh bagi kasut Reebok tu kat adik Mr.Ben yang baru nak belajar pakai kasut kulit hitam. So alang-alang big boss nak sponsor tu kita beli la yang mahal skit ye tak muahahaha.. #GelakKejamDurjanaTakBerhatiPerutOkNiDahAgakOver -.-"

That conclude it all I guess.. I am supposed to tag people at the end of this post so I am going to tag..

ALL OF MY FOLLOWERS

Saper rasa nak buat you can do so :) kalau tak nak pun tak per, it is your blog anyway

So my coworker lecturer Miss Amirah Izzah (tak aci la orang lain dok panggil dia lecturer je, nak merasa jadi lecturer gak :P ) what grade would you give my post here? agak-agak best student blogger award dapat kat aku tak? :P

Saturday, August 20, 2011

My freaking inspirations when it comes to writing my blog entry


Hmm.. inspiration huh, you know what, I would actually love to say that it is from of someone that I love, but with my relationship status pointing towards that single area right now like hell that would even be possible -.-" haha.. To be frank there are a few thing that inspire me to write actually, OK, readers! All of you embrace yourself because this is going a long one -.-"

1) From my friends. You know.. a lot of my friends, boys and girls alike told me and seek advices from me about their relationship problems. I don't know why they even told me really, I am not a love doctor or anything but I just don't have the heart to ignore their problems. They have been with me through the thick and thin of all my previous relationships and it is only fair that I could do the same. Sometimes I got a few ideas to write a blog entry from them.

2) From other bloggers. I am an avid blog reader. Blog to me is like an escape from all those formal daily reading materials. I frequently read some other blogs that other people claim to be a love doctor blog like the other Khairul. But to be frank I am not a huge fan of the other Khairul really. Sometimes I think he went a bit too far when he is writing an entry about women. Well.. call me cheesy dude but I think women are too fragile to be condemn like that. Yeah -.-" I still holds the old fashion believe that it is a man duty to protect a woman no matter what happen. So I kind of dedicated my blog writing to cover that topic. But most of the women these days are stronger than they look actually -.-" They should be able to handle any man just fine haha..

3) My previous relationships. You can say I been through it all. From being cheated on to forcing to let someone go so they will have a better life and many more.. I kind of have a fair share of experiences in that area. So I kind of understand the sorrow of having such relationship. It is harsh.. trust me on this one. So sometimes I write how I deal with such situation so other people would be able to recover as well :)

4)From songs! This is usually where I got my inspirations. Have any of you ever heard about a band called the Mayday Parade? This band write one of the best love song ever. You should definitely check them out. Here is a few of their songs I have taken a fancy of.

Miserable at best. Love this one like hell. Love the part where there are some other man ask his girl to dance and the girl say yes.. You got to feel the pain in this song. The fact that you love someone to death but you know you are not the right one for them.
Oh Well, Oh Well. This is a new song from their upcoming new album. Man! I can't wait for it to be released! They really is one of the most talented band out there 

5)The right form of relationship. Most of the kids these days think having a relationship is some sort trend or something. Well I have to disagree with that. The reasons why we are involve in a relationship is to find the right person that we will spent our entire life with.. Love should not be consider as a trend in my opinion lah. If you love someone so much you would protect her and is willing to take her as your wife someday. So my blog writing is kind a struggle to correct that perspective :)

6) Because most of the love doctor style blogs is way to serious -.-" Have you ever read such blogs? They talk about love in such a serious tone that it bore the hell out of their readers. So I always try to write a my entry as entertaining as possible. I try to include some jokes and short story so the reader would not be bored and at the same time so they could benefits the most from my writing :) 

 You know what.. I don't really fancy that some people call my blog the love doctor blog. If there is even such thing as a love doctor then why are there so many people that are in pain because of love in the first place? I just write what I think and feel about love.. If you think it is good many thanks from me then :) If you hate it, hey.. it is your choice right?

So.. how many of you wonder what is my inspiration to write this entry? heheheheehe..

Well honestly speaking it is from my friend Nur Syazana formspring question this time. If you guys want to know she is one of the cutest Sabahan girl I ever known. That is not an over statement. She really is such a cute girl and not to be forgotten a total sweetheart too. The truth is she only sent me a short question asking what is my inspiration in writing my blog, but my answer is so damn long that I think it is better if I use it as a blog entry haha -.-"

Monday, August 15, 2011

Macam mana nak check jika BF anda spesis gatal atau Tak?

Pernah tak korang terfikir samaada boyfriend atau kawan lelaki korang ni jenis spesis gatal atau tak? Well the traditional method is korang tanya dia orang tu sendiri. Tapi based on my perspective as a dude tak mungkin ada lelaki dalam dunia ni yang akan mengaku yang dia tu gatal -.-"

Sebenarnyakan.. mudah je korang nak tau samaada boyfriend korang ni gatal ke tak sebenarnya. There is a special test to determine that ( who the hell create this sort of test in the first place anyway? -.-" )

Caution!: Make sure your boyfriend is completely honest when he is answering this test -.-" Mr.Ben tak peduli macam mana korang buat tapi pastikan dia cakap perkara sebenar

The test is simple.. Korang suruh dia tengok gambar di bawah dan cakap apa yang dia nampak

What did he see in this pic??

KALAU dia nampak benda seperti berikut

1) Baju dalam perempuan. Er.. maknanya dia gatal skit. Sebab baju dalam ni pakaian yang secretive skit. Tapi takder la sampai tahap keterlaluan. Dia masih ada rasa malu dan rasa hormat pada perempuan. This is actually a common answer among man actually. Dah nama pun lelaki kan -.-" Korang tak perlu risau sangat. Dah memang benda ni instinct seorang lelaki. Macam mana pun dia still akan terfikir gak skali skala. Tapi kalau dia terfikir pun dia akan tepis benda ni dari fikiran dia secepat mungkin. Maknanya dia memang ada kawalan diri yang tinggi dan tau apa yang betul dan salah..

2) Bikini dan sewaktu dengannya-.-" Ok kalau ni jawapan dia maknanya dia maybe memang habis habisan gatal. Sebab memang korang sendiri taukan yang bikini agak flashy. Maknanya dalam otak dia tu kemungkinan benda tu je je yang dia dok terfikir. Kalau korang nampak dia tenung lama semacam sorang perempuan tu make sure korang cari kayu atau batu kongkrit dan hentam kepala dia terus -.-" Sekali sekala selit ceramah dan nasihat agama agar dia berubah. Tapi nasihat Mr.Ben korang hati-hati skit dengan lelaki macam ni. Bahaya spesis ni! -.-"

3) Cermin mata dan sewaktu dengannya ataupun benda lain. Kalau dia jawab macam ni maknanya dia memang naif skit. But naivety is not always a bad thing though :) Bagus la kalau dia jarang terfikir pasal benda-benda gatal ni. JARANG ye. Bukannya tak terfikir langsung. Boys will be boys -.-" Hanya kepercayaan dan kekuatan pegangan agama kita yang boleh menghindarkan kita dari memikirkan perkara-perkara yang melalaikan...

So there you have it! So korang rasa boyfriends atau kawan lelaki korang ni ketegori mana yer? Tapi korang jangan risau sangat kalau dia jawab yang no.2 pun. Manusia boleh berubah.. Insyaallah.. terserah la pada korang macam mana nak didik dia orang kalau betul korang sayang kat dia orang :)

ps: First time Mr.Ben jawab test ni Mr.Ben ingat ni cermin mata yang lenyek sebab ada orang pijak -.-" Naif ke aku ni?

Sunday, August 14, 2011

Debating In Humble

Berapa ramai antara korang suke debate? Tak kisah la sama debate face to face ke atau sekadar main balas-balas komen dalam facebook dan blog.

I got important question for you guys. Kenapa sebenarnya kita debate yer? Sebab kita nak stand kan point kita ke? Padahal kita sendiri pun kadang-kadang blur point kita tu betul ke tak actually 0_o Ataupun sebab kita saja nak cari gaduh? Ni tak ader paedah pun tapi mana la tau kan -.-" Biasanya yang jenis suka cari gaduh ni aktif dok mengomen kat FB. Ye la kan. Kalau kita cakap benda yang orang lain tak suka face tu face karang tak pasal-pasal kita dapat free-free je hadiah tapak tangan kat muka kita ni -.-"

Yeaaaah.. Memang boleh makan pelempang free kalau tak hati-hati pilih ayat time debate T_T (Pic Google)
Tapi sebenarnya apa hak kita untuk berdebat dengan orang lain yer? Sebab kita lebih dalam knowledge dalam satu-satu perkara ke? Hmm.. Do you really seriously think that when our knowledge is deeper than others we have ther right to discriminate and debate everything that other people say?

Why don't you take a peek at this video first


Well Mr.Ben first jumpa video ni waktu bukak blog Maria Elena tadi. She mentions about how it is our responsibility to berdakwah, but it is not necessary to debate... and to be frank I agreed with her. Tapi pada pendapat Mr.Ben yang tak seberapa ni la dalam lagi sebenarnya maksud kata-kata Maria Elena tu.

Maybe debate yang Maria Elena maksudkan kat sini ialah perspective debate yang orang lain selalu je menyalah gunakan knowledge yang dia orang ada untuk malukan dan jatuhkan orang. Bahasa mudahnya mereka saja je nak show off ilmu dia yang dia orang ader tu. Kita mengaku je la saper suka dengan manusia macam tu -.-" Mr.Ben rasa memang tepat dah penerangan dia pasal being humble tu.. Merendahkan diri juga salah satu dari adab dakwah kan? Ni la sebab kenapa Maria Elena antara blogger yang memang Mr.Ben kagum dan hormati.

Korang still ingat tak post Mr.Ben pasal maki hamun tu bukan dakwah? Debate yang Mr.Ben maksudkan dalam post tu dari perspective lain plak iaitu dimana kita kena strong dan praktik skit unsur debate dalam dakwah jika nak jayakan dakwah kita. Dalam post tu jugak Mr.Ben ada senaraikan beberapa tips debate yang boleh kita gunakan dalam dakwah.

I know.. I know, mesti korang blurkan kenapa debate boleh ader dua perspektive? -.-" Ok untuk memudahkan cerita cuba korang fikir macam ni.

Ada seorang lawyer. Dia kena defend seorang penjenayah yang memang bukti dah memang tunjuk terang benderang salah. Tapi dia defend dan debate kan jugak yang bahawa penjenayah tu tak bersalah sebab dia telah dibayar oleh penjenayah tu.
Ada seorang lagi lawyer. Dia kena defend seorang client dia. Client dia ni tak bersalah pun.. tapi dia dah kena frame sampai dia nampak macam bersalah.. Oleh sebab tu lawyer tu defend client dia dan debate kan yang bahawa client dia tak bersalah.

Do you see this two point of views now? Ada satu pihak yang menyalah gunakan debate, dan ada satu pihak lagi yang menggunakannya untuk keadilan. According my opinion debate is just a tool I guess. On the right hand it could be use to benefit others.. but on the wrong hand.. well I leave that to you to think what will happen.

Do take note of this though.. when you are debating like Maria Elena suggested try your hardest to be humble. Ingat tau.. kita menyertai debate sebab kita kita nak mendidik pihak lawan kita. Kita bukannya nak menang dan nak show off ilmu yang kita ada. Jika pihak lawan kita sekadar berfikir sejenak pasal point kita pun itu dah cukup bagus dan sebenarnya :) Pastikan korang sentiasa merendah diri dan ikut adab-adab yang lain.. Sebabnya well.. kita terima la hakikat, tak der saper pun yang nak dengar point debater yang arrogant dan meninggi diri kan -.-" 

That conclude all from me I guess. Until next time then :)
Assalamualaikum..

Saturday, August 13, 2011

About Me

Assalamualaikum and whaddup there

So my name is ... guess what? I am not going to give you my real name :P But some of you may already know what it is anyway.

Out here on the net and especially at this blog I am commonly known as Ben Frankenstein. Why Ben Frankenstein you may ask? Well I consider it some sort of an alter ego when I am writing. You know.. some people are not that comfortable writing using their own name in public. Beside it kind of add the air of mystery to me don't you think? haha.. ( kepada mereka yang tak kenal saya la, kalau dah kenal tu tak der kerjanya nak rasa misteri ni -.-" )

The truth is the nickname got a little bit of history behind it.

Actually I got the nickname Ben somewhere around 2010. At that time I am taking The Foundation In Education [Teaching English as a Second Language (TESL)] at the Melaka branch of Universiti Teknologi Mara. In Melaka there are two campuses, the Melaka City Kampus and the Alor Gajah campus (The Alor Gajah campus more commonly known as KAG). So my campus is the KAG. One thing about KAG is the seniors there got this er... unique maybe? Well they got unique tradition to give a bunch of absurd and random nickname to their juniors. Mine is supposed to be Bentan -.-" It actually stand for Ben 10 versi Kelantan. Up until now I am still dumfounded what kind of similarity did they see between me and that cartoon character Ben 10 actually -.-" Anyway that Bentan name is a mouthful for my friend to pronounce at that time so most of them shorten it up to Ben. As for the Frankenstein part er.. well I was sitting for my semester 1 final exam at that time and a question about Benjamin Franklin came up. It hit me that Franklin and Frankenstein  sound a little bit the same. So thus.. I created the Ben Frankenstein identity. 


So most of you probaly already figure out from that nickname that I am pure Kelantanese. Yeah yeah.. don't fuss me about those "I heard the Kelantanese man is all some sort of gangster, is it true?" type of question. Listen.. I don't know where the hell did you get that ideas but not all Kelantanese people is like that you know.. I barely been involve in any sort of fight in my entire life! So grow up will you.. I am also an ordinary human being and like you I am also proud to be a Malaysian :)

I am currently studying at UiTM Shah Alam in the Bachelor of Education (Hons) Teaching English as a Second Language course. Yeah.. I am taking an education based course. Some of you maybe wondering whether I am really serious in becoming an educator. Well to be frank I think it is pretty cool line of work really. You know there are rarely a line of works were we can really influence other people to be something much more than what they already are. An educator do that sort of things I guess. You know what i mean, by influencing their students to excel further. Don't ask me whether I want to be a teacher or a lecturer. I will just work my ass off and let my fate do the talking ( but a lecturer sound waaaaaaaaaay much cooler I think )

Now we goes to the big question

WHY DO I BLOG??
Yeeeeeah.... rasanya tak cukup besar lagi tu -.-" Lets try one more time 

WHY DO I BLOG??

Nampak lebih kurang sama je besar dia -.-" Haish.. Nevermind.

Well like most of the young people this day I have the need of expressing myself. Yeah I know it sound a bit cliche but it is the truth anyway. This blog help me to do it. Mostly I blog about my point of view when it comes to relationship and religion but I do blog about something else sometimes. You know.. stuff like the random updates of my life and a bunch of other stuff. I try my best to write my post as entertaining as possible so my reader don't get bored :) If you got any suggestion to improve my writing feel free to speak it up! I am open to suggestion yaw~

If you like my blog feel free to follow me and drop your link in the chat box! I will try my best to check it ALL!

BUT I WOULD LIKE TO STRESS ONE IMPORTANT THING

Do not force me to follow your blog..
It is one of the blogger attitude that I DETEST the most. If your blog and writing is interesting you don't have to force me to follow you. I will gladly do so at my own free will. Forcing other people to follow you is not the right way to gather your follower. You might as well focus on improving your writing than to be involve in something that useless!

But do feel free to leave your link in the chatbox ok :) Who knows maybe I think your blog is interesting and I will follow it XD

That is all I guess.. Oh! One more thing.
I hope you guys enjoy my blog :) Happy reading yaw~

Friday, August 12, 2011

Antara Hipokrit Dan Self Upgrade

Kalau time bulan Ramadhan ni kan ramai yang kita dok perhati dok terlibat dalam agama. Muka-muka yang dulu kita tak pernah tengok pergi masjid pun tiba-tiba je rajin pulak ikut aktiviti masjid. Mereka-mereka yang dulu nak mintak derma pun payah tiba-tiba rajin la pulak nak sponsor segala aktiviti ke agamaan macam ceramah agama atau apa. Semua pakat rush nak kejar manafaat bulan Ramadhan ni...

Ramai yang kita tengok dok terkejar nak buat ibadat skrang kan?

Kalau kita tengok dekat facebook pun lebih kurang sama je. Kalau dulu kita tengok page orang tu kosong jer.. skrang ni penuh dok share segala jenis info agama. Kadang-kadang Mr.Ben terfikir gak dia orang ni baca tak materials yang dia orang dok share tu. Bila kita try test tanya skit pasal topic yg dia share tu alhamdulilah la at least dia boleh bagi rough opinion.. Maknanya dia bukan kejar glamor atau apa dok share segala benda tu. Tapi Mr.Ben rasa ada je mereka yang main share je sebab nak dapat nama orang warak atau apa..

Bila kita tengok orang yang dulu jarang terlibat dalam aktiviti agama dan sebagainya tiba-tiba je terlibat mula la keluar cite-cite yang tak berapa "lazat" ditelan sangat. Yang mereka dok kecoh nak sebarkan knowledge agama tapi mereka tak cuba pun praktikan.. Yang mereka tu hipokrit dan segala bagai.

Kalau kita soalkan dia orang pun mesti dia orang marah bila kita tanya macam tu kan? Dia orang dok kata yang apa yang dia orang buat ni ialah self upgrade.. bukannya something hipokrit mahu pun hippopotamus -.-" Ok dah mula dah mai kesengalan Mr.Ben nih haha.. -.-"
So yang mana satu yang betul? Mereka ni hipokrit ke mereka yang nak self upgrade diri?

Well.. The answer is...

Dua-dua pun betul..

Dua-dua golongan ni memang wujud.. Ada yang hipokrit cuma nak dapat nama.. Tapi ada yang memang ikhlas nak self upgrade.. Oleh kita sebagai saudara sesama Islam bagi la sokongan kepada mereka semua ni. Pastikan kita sentiasa bersangka baik.. Sama ada dia orang hipokrit atau tak semua tu antara dia orang dengan tuhan.. Bukan kita yang menentukannya.. Lagi pun kita kena ingat, segala bermula pada niat. Jika niat dia betul dok sebar segala knowledge tu sebab nak kejar pahala dan perbaiki diri.. Insyaallah ada balasan yang baik untuk dia orang.. Tapi jika sebaliknya pulak.. perbuatan dia cuma sia-sia je la. Dan tu cuma antara dia dan tuhan je yang boleh jawab.. Tapi sebenarnya mudah je kalau korang nak tau dia tu hipokrit ke tak sebenarnya. Cuba korang try tanya soalan pasal materials yang dia sebar tu? Boleh tak at least dia cite secara kasar? Kalau gagap tu memang sah ler dia dok main share je -.-" haish dunia-dunia..


Thursday, August 11, 2011

Maki Hamun Tu Bukan Dakwah!

Assalamualaikum and good er... afternoon kot skrang ni. Mr.Ben blur skit dua tiga hari ni sebab baru je lepas ok dari demam -.-" But Anyway my blog post is up and running again XD Hoyeah!!!!

*Sedang dok syok sendiri membayangkan yang follower-follower Mr.Ben pakat dok tepuk tangan dengar pengumuman ni -.-" haish, I need to get a life T_T

Back to main topic, pernah tak korang tengok orang pakat dok sound orang kat FB atas nama dakwah?

Sebagai contohnyakan

xxxxxxxxx

Manusia A : " B*B* ! Ko sedar tak apa yang ko buat skrang ni salah di sisi agama! Pergi mampos la ko! Haram jadah! Baik ko masuk je la neraka cepat!"

Manusia B : "Allah.. bro rilek la dulu, kot ye pun jangan la sound dia sampai macam tu"

Manusia A : "Manusia B ko diam! Aku nak dakwah  manusia C ni! Ko apa tau"

xxxxxxxxx

Seriously dude? Where is you common sense? Korang fikir ada ke manusia dalam dunia ni yang nak terima dakwah kita kalau kita panggil dia b*b*. Ni senario yang banyak kita tengok dekat Facebook skrang ni. Dok sedap je sound orang pastu cite kat orang lain yang sesi sound meng"sound" kita tu dakwah.. Bukan macam tu cara dakwah saudara. Bukan ke dalam buku teks pendidikan Agama Islam sekolah menengah ada cite pasal adab berdakwah ni? Tak kan tak tau kot? Manusia mana yang nak terima dakwah kita kalau kita dok sound dia macam anak bini kita sendiri?

Lagi pun korang tau tak.. manusia lagi takut dengan mereka yang dok berdakwah cara lembut dari mereka yang dok sound orang tanpa usul periksa sangat. Kalau tak percaya cuba korang check group-group yang banyak dok menghina Islam kat Facebook tu. Orang yang marah dan dok kutuk dia orang mana ader dia orang delete. Dia macam lagi enjoy ada la dok main balas balik kutukan orang yang kutuk dia orang tu. Tapi bila ada orang tegur lembut-lembut berdasarkan hadis dan al-quran laju je dia orang delete dan ban dari group dia orang. Kenapa korang rasa jadi macam tu yer? Sebab kutukan tu je la yang dia orang boleh balas.. Bila orang tegur secara lembut dan penuh respect dia orang delete cepat sebab dia orang tak der point nak balas teguran macam tu. Dia delete sebab takut orang yang tegur secara lembut ni beri ancaman pada group dia orang.. 

So do you see my point now? Dah terang lagi bersuluh kot dakwah secara lembut dan guna psychology tu lagi berkesan dan effective.  Mr.Ben ni bukan la lulusan sekolah agama atau apa. Tapi tak bermakna ilmu dakwah tu kita tak boleh belajar.. Kalau kita setakat tegur member kita supaya jangan mencarut di bulan ramadhan pun dah dikira sebagai dakwahkan biar pun pada kita tak seberapa sangat. Tututan dakwah tu tetap ada walau apa pun latar belakang akedemik kita kan?

Anyway Mr.Ben ni ada la pengalaman skit dalam bab debating ni. Kalau kita perhatikan debating ngah dakwah ni lebih kurang je sebenarnya. Dalam debate kita kena yakin kan pihak hakim yang hujah kita tepat dan betul. Kalau dalam dakwah pulak kita kena yakinkan orang lain yang apa yang mereka buat tu salah dan pujuk mereka kembali ke jalan yang asal..

So as usual kalau tak ader tips mana la sah post Mr.Ben ni haha.. -.-"

Tips Debating yang boleh digunakan untuk dakwah yang lebih effective!

1.Be gentle
Yeah you heard me right. Dalam debate kita tak boleh emotional dalam deliver point kita. Banyak kena tolak markah dengan hakim kalau kita emotional nanti -.-" Sama la gak ngan dakwah. Kita kena lembut dan slow-slow bila berdakwah ni. Jangan emotional bila dia orang bankang point kita tu. Biasala.. manusia semua ada ego kan? Mana ada orang mudah-mudah nak mengaku dia salah haha.. -.-" Just take it slow and Insyaallah it will work out just fine :D

2. Make sure you have a point and strong base
Kalau dalam debate kan kita tak boleh memandai bagi point macam tu je. Nanti mudah je pihak lawan snap point kita. Kalau dalam dakwah pun sama je. Point dan base kita adalah al-quran dan sunnah. Jangan membuta tuli cuba berdakwah jika kita sendiri tak cukup lagi knowledge untuk confront sesuatu topic. Maksud "tak cukup" kat sini sebenarnya ialah tak ader ilmu langsung. Dok main terjah je. Actually untuk debater yang bagus kalau ader knowledge skit je pun dia dah boleh buat point yang strong dah. So why should dakwah be any different?

3. Know how to manipulate an opponent point
Kadang-kadang dalam debate pihak lawan kita akan bagi point yang weak yang boleh kita gunakan balik. Dakwah pun of course la sama. As an example, nii merupakan satu dialog yang pernah Mr.Ben dengar.

xxxxxxxx

Seorang ustaz yang Mr.Ben respect : Kenapa awak ni tak pakai tudung.. kan tudung tu wajib bagi muslimah perempuan?

Awek tak bertudung yang perasaan hot : Ustaz! Step-step by step je la! Apsal nak tegur saya sekali gus macam tu!

Seorang ustaz yang Mr.Ben respect : Step by step? Boleh-boleh.. Awak masuk neraka start peringkat paling rendah dulu. Pastu awak naik step by step sampai nereka jahanam.. Awak nak macam tu ke?

Awek tak bertudung yang perasaan hot : .... terima kasih sebab tegur saya ustaz..

xxxxxxxx

Ustaz ni sebenarnya salah seorang guru yang mengajar Mr.Ben dulu. Memang Mr.Ben cukup hormat kat dia sebab cara dia mengajar informative tapi giler-giler sengal hahaha -.-" seriously memang tak boleh tahan gelak kalau dia yang mengajar. Tapi kalau korang tengok kan pandai tak dia manipulate point orang yang dia nak dakwah tu? Cuba korang praktik cara ni XD.

4.Know your topic
Silap besar dalam debate kalau korang tengah syok dok pop pet pop pet bercakap tapi dah jauh off topic. Sampai hakim pun dah naik blur apa yang korang dok cakap ni sebenarnya -.-" Dalam dakwah lak make sure jangan luas sangat topic dakwah korang tu. Jangan sebab orang tak pakai tudung ko pergi tegur sampai ke cara-cara nak mandi wajip pulak -.-" Focus pada satu topic agar mudah orang yang nak terima dakwah korang tu faham. Tau la korang ngan semangat nak dakwah tapi jangan la over sangat -.-" kesian orang yang dok dengar dakwah korang tu dok terkebil-kebil mata sebab blur dengar korang cakap panjang berjela tu haha -.-"
Oh My God.. Saya cuma mampu nganga je dengar dia dok bercakap dari tadi.. (Gambar Google)
So that is all I guess. Banyak lagi sebenarnya teknik debate yang boleh kita pakai dalam dakwah ni. Tapi kalau nak sebut satu-satu pas esok pun tak habis Mr.Ben cakap nanti -.-" Apa korang ingat debate ni mudah ke? Kalau mudah asal ramai lawyer yang harap je ader degree in law tapi bila bercakap langsung tak ader point? Asal ramai je yang nama ahli politik tapi bila kena soal ngan media jawab tergagap? Mr.Ben rasa akak-akak yang selalu dok berdebat harga barang kat pasar borong pun lagi terer dari dia orang dalam bab debate ni hahaha.. -.-"  So moral of the story tak der ruginya kalau korang try nak master ilmu debate ni. Boleh jugak korang gunakan untuk berdakwah XD



Monday, August 8, 2011

Antara Aku, Dia dan DOTA!

Woe there! Guess what it is? It's another post about relationship! Nampak gayanya memang direction blogging Mr.Ben ni cenderung ke arah ni nampaknya -.-"

Pembaca Blog : Dah memang Mr.Ben tu memang mat jiwang pun! Dia je eksyen tak nak ngaku!

Mr.Ben : Shut up you -.-" 

Pembaca Blog : Muahahaha... wek~ :P

So berapa ramai antara korang tau apa itu DOTA (Defense Of The Ancient) ? 

Well kalau lelaki rasanya ramai yang tau dan suka main DOTA ni kot. Kalau perempuan lak ramai yang cukup anti ngan DOTA ni kan?

So kalau korang nak tau apa tu DOTA google je la -.-" Tak kan nak Mr.Ben suap jugak kot? Semua dah besar dah kan?! Ok just kidding there, mestilah Mr.Ben bagi definition DOTA tu 

Defense of the Ancients (commonly known as DotA) is a custom scenario for the real-time strategy video game Warcraft III: Reign of Chaos and its expansion, Warcraft III: The Frozen Throne, based on the "Aeon of Strife" map for StarCraft. The objective of the scenario is for each team to destroy the opponents' Ancients, heavily guarded structures at opposing corners of the map. Players use powerful units known as heroes, and are assisted by allied heroes and AI-controlled fighters called "creeps". As in role-playing games, players level up their heroes and use gold to buy equipment during the mission.

The scenario was developed with the "World Editor" of Warcraft III: Reign of Chaos, and was updated upon the release of its expansion, The Frozen Throne. There have been many variations of the original concept; the most popular being DotA Allstars, which eventually was simplified to DotA with the release of version 6.68.This specific scenario has been maintained by several authors during development, with the current publicly anonymous developer known as "IceFrog" developing the game since 2005.

(Taken From Wikepedia)

Snapshot Game Dota ( Gambar Google)


So there you are.. Skrang korang dah tau apa itu Dota. So apa sebenar yang buat DOTA sering jadi duri dalam daging sangat dalam relationship ni sebenarnya?

DAN JAWAPAN MR.BEN IALAH..

entah.

Yer jawapannya ialah "entah".Mr.Ben sendiri pun blur asal ramai sangat pasangan kat malaysia ni yang dok bergaduh sampai tahap clash pasal DOTA nih. It's just a freaking game dear! You know that they will come back to you sooner or later.

So Mr.Ben pun telah menemu bual Cik Atikah Hajar, seorang pemain DOTA wanita profesional, cuba korang check interview tu.


Ok dia kata kalau dia kena pilih antara DOTA ngan boyfriend dia dia pilih dota -.-" tapi reason dia logickan. Both are from two different worlds, one is a fantasy an the other is a reality. So kenapa tak boleh bak kata Miley Cyrus yang Mr.Ben tak minat pun kita ader "the best of both world"?

Tak minat! Tak minat! lalalalala~ Tapi comel lak pipi dia ni -.-" (gambar google)

So untuk further understanding Mr.Ben telah pun interview beberapa orang lagi girlfriend pemain Dota.
Berikut adalah hasil interview tersebut (Aku ni nak tulis blog ke nak buat research betul siap ader interview banyak-banyak ni -.-")

Girlfriend DOTA player 1:
Huh~ masalah utama gaduh hehe Bengang jer.. Saye no.2 awak tau. Saye taula saye x lawa tp jangan la diabaikan begitu hehehee

 Girlfriend DOTA player 2:
Jangan cakap, die selalu mcm ni tau. "Awak.. malam ni saye nak tdo awl tau.ngntuk" tapi bila pergi tanya kawan dia yang online bagitau dia tak tido lagi pun, tengah main game! Wat panass jer hehe.. Tapi..saye x kesah pon.

 Girlfriend DOTA player 3:
Bila saya text dia waktu dia main dia pause...TAPI ! hahaha...balsa mesej pendek2 je...contohnya: "ye" "xd la" "ok" haa..cm2 laa...

  Girlfriend DOTA player 4:
Rasa kecik hati laaa..Tu je...Sebab bila pikir balik, kalau dia tanya aku suruh pilih antara dia ngn shopping..of cos aku pilih shopping...hehehe...Maksud aku, aku letak diri aku kat tmpt dia  and bayangkan kalau dia tny aku soalan yg sme..hehe..So, kecik hati je laa...tu je..

Girlfriend DOTA player 5:
Sometimes I'd call him and he would always pick his phone up sometimes during his DOTA sesion. I said - wouldn't it bother youur concentration but he said it was okay - no big deal i was like - awww... I feel like I am much more important than that game he's a real sweetheart (at that time la kan). Haha terharu gak la but I understand him..so I usually would give him his space and let him have a lil fun. Nanti game dah habis main, dia datang balik kat kita kan. So no need to worry , let him be..

Ni je la interview yang Mr.Ben berani post. Ader lagi yang lain tapi Mr.Ben tak berani nak letak sebab penuh dengan carut marut -.-" Marah beno cik akak tu dengan pencipta DOTA tu siap kata ugut nak bunuh lagi tu.

But if we think about this carefully DOTA is just about the same as any other hobby in this world. Tak perlu sampai kita anggap penghalang kepada relationship kita kan. I meant maybe perempuan tu ada boyfriend yang hobby dia tengok bola sampai bila keluar sekali pun setakat keluar tengok bola kat kedai mamak kan? Tapi tak der pulak perempuan tu nak complain sangat. Siap boleh beli baju bola team favorite boyfriend dia kan nak buat hadiah? So why DOTA should be any different?

Tapi maybe la ada sesetengah lelaki yang memang dah addicted giler kat DOTA sampai lupa habis kat girlfriend dia. If that is the case, korang jangan la risau cause I got the freaking solution!

1) Korang pun try main DOTA skali
Why not? Kalau perempuan yang ader boyfriend yang suka tengok bola boleh belajar tengok bola kenapa girlfriend player DOTA tak boleh buat benda yang sama? DOTA ni actually mudah je nak main. Korang belajar sampai expert lepas korang lawan dengan boyfriend korang. Bila dia kalah korang kata kat dia "Asal awak noob sangat main nih?? Sampai Beyond Godlike saya bunuh awak dalam game ni! Dah la muka tak hensem mana, nasib baik saya sorang je tergila-gila kat awak tau tak!" Lepas tu insyaallah dia akan malu sangat-sangat sebab kalah ngan girlfriend sendiri dan stop main. Tips ini juga effective untuk boyfriend korang yang addicted ngan game jenis lain gak (ada tak saper-saper addicted ngan game batu seremban? :P )

2) Korang teman dan tolong sorak waktu dia main DOTA
Waktu dia tengah main DOTA korang teman dan tolong sorak untuk dia. Korang sorak la macam "Come lalink you can do it" "Kejar creeps tu sayang dah nak boleh dah tu" "Guna ultimate cepat sayang!" dan macam-macam lagi mengikut kreativiti korang sendiri. Bila dia menang korang jerit sekuat mungkin "YEAY! BOY SAYA SANGAT IMBA MAIN DOTA!" Imba tu maksud dia kuat atau hebat dalam bahasa DOTA. Korang jerit-kuat kuat biar semua member yang tengah main ngan dia dengar. Last-last mesti dia berhenti main sebab malu dengan member dia.

3)Korang disable function network connection laptop dia
Aku pernah dengar pasal orang cadangkan suruh uninstall DOTA kalau tak nak bagi boyfriend korang addicted DOTA sangat. Tapi actually DOTA tu mudah nak dapat so dia boleh je install balik. Kalau betul korang tak nak bagi dia main DOTA dengan menggunakan teknik IT Mr.Ben rasa baik korang disable network connection laptop dia je. Korang boleh belajar macam mana nak buat tu kat sini. Tapi ini untuk boyfriend yang tak mahir guna computer je la. Kalau dia expert mudah je dia nak enable balik. 

4)Korang kata korang ahli Greenpeace (Hanya utk boyfriend yang suka main belah scourge)
 Game DOTA ni ada dua pihak. Satu Sentinel satu lagi Scourge. Ni mungkin bunyi macam pelik skit tapi askar untuk Sentinel ialah pokok-pokok yang boleh berjalan -.-" Kalau dia main belah Scourge korang kata korang ahli Greenpeace dan korang bantah pemusnahan pokok secara sengaja. Kata kat dia yang korang akan mogok lapar kalau dia buat jugak. Last-last mesti dia fed up dan berhenti main hehe..

5) Korang bawak dia jalan-jalan tunjuk dunia sebenar
Ni cuma untuk player DOTA yang memang hardcore sampai tak ingat dunia dah. Korang paksa dia keluar ngan korang dan bawak dia gi tempat cantik-cantik skit. Tunjukkan dia alam sekitar dan flora dan fauna.. Biar dia rasa angin sepoi-sepoi bahasa. Tunjukkan sekali kat dia pokok sebenar in case dia dah lupa sebab selalu tengak pokok askar sentinel je :P Insyaallah dia akan berhenti main.

6) Try to negiote peacefully with him..
Kebanyakan perempuan bila lelaki tak balas mesej skit sebab main DOTA mesti terus marah. Padahal selama ni selalukan mesej antara satu sama lain. Kata kat dia yang korang tak marah kalau dia nak main.. Just mintak dia jangan main banyak sangat video game. Kata kat dia yang korang sayang dia dan video game tu tak elok untuk dia. Kalau lelaki tu sayang kat korang mesti dia akan dengar kata-kata korang tu. Tapi kalau dia degil jugak korang suruh je la dia bercinta ngan DOTA tu dan cari lelaki yang lagi deserve korang -.-"

Yup! That is all I think. Harap-harap boleh la tolong korang skit yer XD

ps: Kalau korang nak tips-tips yang berkait pasal relationship korang post cadangan korang kat ruangan komen. If that topic is interesting insyaaallah Mr.Ben akan cuba tulis XD (weeeek~ macam la aku ni ader bakat jadi doktor love sangat :P )

Sunday, August 7, 2011

Tips Bagi Perempuan Nak Elak Hati Mudah Cair ( Dari Perspektif Seorang lelaki)

You know what is a funny thing about girls? Their heart is easy to melt. Tapi ader je perempuan yang memang hati bulletproof sampai lelaki guna bom nuclear pun tak ada effect -.-" But the girls can't help it actually. It's their nature to have a soft heart. Most of them la, yang special kes tu gi main jauh-jauh haha.. Kalau ingat balik pun memang segala sifat yang lembut, penyayang dan macam-macam lagi sering kita relate ngan perempuan. Memang sifat-sifat tu sejak zaman tok Mr.Ben dok mengorat lagi dah macm tu.

Tapi sebab sifat-sifat tu jugak la banyak perempuan yang jadi mangsa pada lelaki. Trust me, I am dude, Mr.Ben tau la apa ayat-ayat lelaki yang mudah cairkan hati ni. Woe there man! Mr.Ben tak pernah menyalah gunakan ayat-ayat tu tau! Kita setia pada yang satu je.

Pembaca blog : Hehe.. setia pada yang satu? Setia kat saper tu Mr.Ben?

Mr.Ben : Adalah, asal ko kecoh nak tau lak -.-"

Pembaca blog : Alah... cite je la.. saya pun nak tau gak :P

Mr.Ben : Aku setia pada Allah s.w.t -.- (Dengan nada yang bersehaja tetapi penuh kejam)

Pembaca Blog : erk.. ok, x per la uhuk.. uhuk.. T_T (menangis mengalahkan actress yang menang anugerah screen TV3)

Ok ignore skrip drama yang tah apa-apa kat atas tuh -.-"

Back to main topic sebab Mr.Ben ni lelaki, dan yer kalau korang refer kat atas tu pun korang nampak dah tajuk dalam kurungan tu dari perspektif seorang lelaki, Mr.Ben dengan penuh rasa tanggungjawabnya menyediakan tips untuk membuatkan hati perempuan jadi tak mudah cair atau bahasa ganasnya a plain old bulletproof heart! So are you ready my lalink? Cause here we go!

Gambar Google

1.Second doubt the man that is trying to melt your heart

Sound a bit harsh kan? Tapi banyakan perempuan ni baik.. Dia orang selalu menyangka yang baik-baik kat orang lain terutamanya kat lelaki ni. Biar pun member-member dia semua jelik sampai tahap nak muntah ngan perangai lelaki tu dia still lagi bersangka baik -.-" Dalam kes ni bila lelaki cuba cairkan hati korang korang terus second doubt laki tu. Contohnya bila dia bagi bunga kat korang, kalau korang nak terima la bunga tu dan rasa la happy sekejap ke, TETAPI lepas tu korang terus cakap dalam hati "asal nak bagi bunga kat aku ni? dah lah bagi bagi bunga rose lak tu, padahal aku suka bunga tulips, apakebenda la mamat sekor ni" Ni tak, kebanyakan perempuan bila dapat bunga macam bunga satu but keta yang Seth Tan bagi kat Nora Elena terus menjerit "THANK YOU LALINK, I LOVE YOU VERY VERY MUCH! <3 <3 <3". Dah macam beruk ader Mr.Ben tengok -.-" Beside korang kena ingat, satu-satunya lelaki yang mencairkan hati wanita tanpa perlu wanita itu rasa syak wasangka ialah suami wanita tu sendiri.. kalau boyfriend tu entah berapa lama tahan pun kita tak tau kan. Apakata dari dia dok bagi bunga tu korang suruh dia bagi hadiah ngan hantar rombongan meminang ke, ada gak paedahnyer.

2. Ask the man to really prove his words.

Pernah tak korang dengar lelaki kata dia sanggup panjat gunung pastu meredah lautan api segala bagai kat perempuan? (Padahal entah dia boleh berenang ke tak kita pun tak tau -.-") Kalau pernah sebelum hati korang cair dengan ayat yang teramat klise tu apa kata korang suruh dia berenang betul-betul dalam tasik ke kalau apa ke. Suruh dia berenang dua tiga lap dalam tasik tu betul-betul. Yang duk cakap sanggup panjat gunung tu korang suruh dia turun naik office atau bangunan fakulti korang dalam 50-60 kali. Mr.Ben rasa tu dah sama tinggi ngan Gunung Kinabalu dah tu. Tapi kalau dia betul-betul buat maknanya dia betul-betul sayang kat korang dah tu. Kalau dah macam tu korang suruh je la dia masuk minang dari dok panjat gunung dan berenang dalam laut tu :P

  3. Ask that man to marry you

Yeah, the ultimate four words in a relationship which is "will you marry me?". Dari dia dok bersungguh benor nak cairkan hati korang semata-mata nak dapatkan korang tu apakata korang tanya kat dia sanggup tak kawen dengan korang sekarang? Boleh dapat korang secara permanent teruskan? Tu pun kalau korang rasa dia ader husband materials dalam diri dia lah. Kalau dia setuju selamat pengantin baru Mr.Ben ucapkan :) Tapi kalau dia bagi alasan yang dia tak ready, kewangan tak stabil dan sebagainya kata kat dia habis tu kenapa dia mengada-ngada nak mengurat korang? Sedangkan dia tak cukup lagi syarat yang ditetapkan agama untuk mempunyai hubungan dengan wanita.

4. Find out that man background

Ni sebagai langkah berjaga-jaga. Sebelum korang benarkan seorang lelaki cairkan hati korang cuba korang risik dulu latar belakang laki tu. Zaman sekarang ni bab merisik ni bukan lelaki saje yang buat. Perempuan pun kena buat benda yang sama gak sebab kalau tak nanti tak pasal-pasal dapat husband yang tah apa-apa perangai nanti. Jangan terburu-buru terima lelaki. Orang zaman dulu kalau ader lelaki masuk minang atau apa mana ada yang terima terus. Kadang-kadang sampai berbulan dok fikir pasal baik buruk lelaki tu. Tapi sebab zaman sekarang ramai yang dah kenal sebelum kahwin korang kena la praktikan tu bila dia first-first cuba confess kat korang. Cuba tanya classmate dia macam mana perangai dia dalam kuliah? Result exam dia setiap semester ok tak? Malam-malam dia ada pergi clubbing ke tak? Yang paling baik kalau korang boleh jumpa ex-girlfriend dia dan tanya pasal dia. Yer Mr.Ben tau tu mungkin susah nak buat skit tapi korang tau tak kalau lelaki tu seorang yang baik even ex-girlfriend dia pun akan cakap macam tu dengan hati yang terbuka, yang relationship dia orang berakhir dengan aman atas perkara yang tak dapat dielak dan bukannya sebab lelaki tu buat perangai. Kalau ex-girlfriend dia boleh cakap macam tu korang tau la yang dia tu memang pandai mendidik wanita. Tapi kalau korang dah risik tapi banyak buruk dari baik tu tak payah la nak cair hati atau apa kat lelaki tu, baik setakat kawan je sudah.

And that is pretty much all of it I guess :)

Kepada kaum perempuan.. Jangan la korang mudah cair sangat dengan kata-kata lelaki tu

Kepada kaum lelaki lak.. tak der masalah kalau korang nak cuba cairkan hati perempuan atau apa sebenarnya, tapi pastikan korang betul-betul buat sebab nekad nak ambik perempuan tu sebagai isteri, kalau nak main-main je baik tak payah kan?

Saturday, August 6, 2011

I follow you, you follow me ( yeah right -.-" )

Got a lot on my plate right now, the truth is I am not really in any mood to blog today. Got a case of severe headache man -.-" Thankfully Allah s.w.t still give me enough strength to fast. So basically a lot of visitors have been visiting my blog ever since I since I post the "soalan-soalan yang mampu buat BF anda gagap" post. I receive a lot of positive feedback from the readers. My favourite one had the be the one from Atikah Hajar and Amirah Izah



 You guys really are some amazing girls you know that. You guys never fail to make think hard to reply all your butthurt and cheeky comments haha.. -.-"

Like I said before a HUGE amount of visitors being visiting and commenting. A few of them is kind enough to think that my blog is worthy of being followed. Thanks man! You don't know how much that mean to me. Only Allah could ever repay you. A lot of link have been drop at my blog and I try to read them all. But then I notice this one word when I ping my blog post on Facebook, "I already follow you, now follow me back". 

That sentence is simple. But it has such an impact on me. Listen here you. If your blog is interesting and regularly updated you don't even have to ask me to follow your blog. I gladly do so at my own free will. If you decide to follow my blog because you want to increase your follower and not because of the quality of my writing you might as well buzz off! 

Common la dude. Apa tujuan kita ada blog kalau kita nak kejar follower je. Tengok blog aku ni. Ada 37 followers je pada waktu aku tulis post. Padahal aku dah blog dekat setahun kot. Tapi mereka ikhlas nak follow aku sebab mereka rasa blog aku ni berbaloi untuk dibaca. Kalau setakat follower jer ramai tapi post langsung tak der quality tak guna gak bro. Apa tujuan ko blogging dan menulis kalau mcm tu? Sebab nak cari duit ke? Cuba korang baca post member aku Atikah Hajar ni. 
Memang income dari blog tu penting. Kalau macam aku ni aku banyak guna untuk bayar bil internet aku so aku boleh terus blogging. Tapi tu bukan la segalanya dude.. ramai blogger yang famous tak kisah mana pun pasal income dia orang. Tapi dia orang punya pendapatan tinggi. Why is that you say? Sebab dia jaga kualiti post dia orang dan orang lain suka baca post dia orang. Contoh terbaik Cik Epal, sampai 5K income dia dapat.

So main idea dia? Kalau follow blog Mr.Ben ni semata-mata nak kita follow balik tu tak payah lah. Tapi rajin-rajin la tinggal link tu kalau tak nak follow pun. Mana tau kot-kot blog korang lagi best dari Mr.Ben dan buat Mr.Ben rasa nak follow pulak -.-"

Friday, August 5, 2011

Soalan-Soalan Yang Mampu Buat BF Anda Gagap ( Dari Perspektif Seorang Lelaki)

Yeah kita jumpa lagi dalam post pasal relationship Mr.Ben -______- Recently ada seorang member Mr.Ben yang dok cite yang ade seorang lelaki tu dok cakap yang kat dia yang lelaki tu sayang kat dia. Yang lelaki tu sanggup tunggu dia dan bla bla bla segala bendalah cheesy yang lelaki biasa cakap. Seriously bro? Come on lah, ayat-ayat macam tu dah overrated entah berapa zaman dah. Nasib dia baik dia tergerak nak check FB lelaki tu. Guess what she found. Kat situ dah mengalahkan coach komuter perempuan kot. Penuh perempuan kat situ 0_0 Heh! Ni tak der cite lain lani, ni mesti kes lelaki salah guna dan ambik mudah perkataan "sayang" nih. Nasib baik Allah sayang lagi kat member Mr.Ben tu dan tunjuk macam mana perangai sebenar lelaki tu sebelum relationship dia orang get serious or anything.

Ok panjang lak pulak la introduction aku nih -.-"

Mudah citenya peristiwa kali ni membakitkan balik isu siapakan si jejaka yang betul-betul sesuai untuk hati seorang gadis... ( asal lak aku yang bunyi cheesy nih -.-" whateverlah, kata post relationshipkan)

Mr. Right ke Mr. Wrong kita check pas habis baca post nih

Ok, Mr.Ben selaku seorang lelaki sejati, yeah itu fakta yang memang tak mampu disangkal lagi, telah menyediakan soalan yang boleh korang guna untuk soal kat pakwe-pakwe korang. Dengan ini korang boleh la check jika betul sedia tu layak dan ready terima korang. So are you ready? Let's get to those question lalink-lalink ku sekelian!

 1) Awak, betul ke awak sayang kat saya? kalau betul awak sayang saya nak tak kita jangan jumpa langsung sampai kita betul-betul nikah? Kalau awak sayang awak tentu tak nak kita buat dosa ngan jumpa macam tu kan? Bila awak kita habis study segala benda empat tahun lagi baru kita jumpa dan nikah terus nak?

 2) Awak, kenapa kita mesti senyapkan hubungan kita dengan ahli keluarga kita? Sanggup tak awak jumpa ahli keluarga saya dan cakap kat dia orang secara direct yang niat awak nak ambik saya sebagai isteri suatu hari nanti? Dan sanggup tak awak bawak jumpa parents awak dan perkenalkan saya sebagai calon isteri meskipun kita masih study lagi? kenapa kita mesti diamkan hubungan kita kalau betul awak dah nekad nak kawin ngan saya suatu hari nanti?

3) Awak, boleh tak kita jangan berhubung langsung sampai kita menikah? Saya bukan milik awak lagi untuk awak kata awak rindu kat saya dan ucapkan kata-kata cinta kat saya.. Semua kata-kata tu cuma layak untuk seorang isteri je awak, kalau betul awak akan kawin ngan saya seuatu hari nanti baru boleh awak cakap macam tu, sanggup tak awak?

4)Awak.. boleh tak awak jangan bagi hadiah atau apa atas nama sayang dan cinta kat saya? Saya bukannya dibawah tanggungan awak untuk saya terima semua hadiah tu.. dosa awak kalau saya terima hadiah macam tu. Duit tu bukan milik saya awak..

5) awak.. saya tau kita masih lagi study, tapi parents saya tak suka kita dok jumpa macam ni, mereka suruh kita menikah secepat mungkin, mereka kata mereka akan tanggung kita dan maybe kalau ada rezeki cucu mereka sampai kita habis belajar, sanggup kah awak menikah dengan saya sekarang jugak?

6)Awak sanggup tak awak tak cakap kat sapa-sapa yang saya ni milik awak? kalau betul awak cintakan saya dan bukannya cari populariti yang awak ada makwe mesti awak sanggup kan? Saya bukannya milik awak lagi.. kita masih belum ada ikatan yang sah awak..

7) Awak.. sanggup tak awak belajar dan dalami agama kita sedalam mungkin? Jika betul awak nak jadi imam saya untuk seumur hidup mesti awak sanggupkan? Saya nak suami saya dalam ilmu agama dia so dia boleh bimbing saya dan anak-anak saya dengan dia sebaik mungkin.. Sanggupkah awak dedikasikan hidup awak sepenuhnya kepada Allah dan tinggalkan benda-benda yang lalai?

Hmmm.. sayu la pulak hati Mr.Ben tulis post ni. It's just remind me that I still have a lot to learn before I am ready to guide a woman.. Maybe one day.. Insyaallah..

So, korang rasa apa jawapan pakwe korang bila korang tanya soalan macam ni? One thing for sure kalau Mr.Ben ni ada makwe (biar pun hakikatnya dah single entah berapa lama dah -__-) dan dia tanya soalan-soalan macam ni kat Mr.Ben.. Mr.Ben tak kan teragak-agak lagi bawak dia jumpa parents Mr.Ben dan cakap kat dia orang yang Mr.Ben nekad nak kawen ngan dia bila habis study dan kerja kejap nanti hehehe.. Biar terkebil-kebil mata dia orang dengar keputusan berani mati tu. Ye la korang ingat senang nak cari perempuan macam tu?

Untuk perempuan pun sama.. kalau pakwe korang jawab dengan tenang dan cakap dia sanggup, jangan lepaskan dia dah, pergi jumpa parents korang dan cakap korang memang nekad nak kawin satu hari nanti ^^
Tapi kebanyakan lelaki yang Mr.Ben kena mesti gagap dan menggeletar satu badan punya la kena soalan soalan macam tu.Mana taknya dah ader relationship pun sebab trend dan main-main je :P

Korang semua ingat lah..
A relationship that is not end in marriage is nothing but meaningless..
and Allah the Almighty hates meaningless thing..

Till next post then yaw~ ;)

Thursday, August 4, 2011

The Daily Hadiths: 3rd Hadith

3rd Hadith

عَنْ أَبي عَبْدِ الرَّحمنِ عبدِ الله بْنِ عُمَرَ بْنِ الخطابِ رضي الله عَنْهُمَا قَالَ: سَمِعْتُ رَسُوْلَ ا للهِ
صَلَّى اللهُ عَليهِ وَسَلَّمَ یَقُولُ: (( بُنِيَ الإِسْلاَمُ عَلَى خَمْسٍ: شهادَةِ أَنْ لاَ إِلهَ إِلاَّ الله وَأَنَّ مُحمدً ا
رَسُولُ الله، وَإِقَامِ الصَّلاةِ، وَإِیْتَاءِ الزَّآَاةِ، وَحَجِّ الْبَيْتِ، وَصَوْمِ رَمَضَانَ )). رواه البخاري
ومسلم
On the authority of Abu 'Abd al-Rahman 'Abdullah bin 'Umar bin al-Khattab, radiyallahu 'anhuma, who said: I heard the Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, say:
"Islam has been built upon five things - on testifying that there is no god save Allah, and that Muhammad is His Messenger; on performing salah; on giving the zakah; on Hajj to the House; and on fasting during Ramadhan."
[Al-Bukhari & Muslim]
( The Hadith translation is taken from http://fortyhadith.iiu.edu.my/ )

The hadith Main Idea Of Discussion :
1) Construction of Islam:
Viewed as a savior of men out of the area of heresy and qualify to go to heaven and away from the internal fire(neraka). Structure of neat, strong fundamentals and its offshoots.

2) Bonding Among the pillars of Islam:
Perfect for those who accept the faith completely.
For those who reject all - judge as Kafir
Those who speak one - judge as non-Muslims (ijma)
Those who received but lazy to do (except the testimony) - judge as fasiq 
Those who do and confession by pretending - judge as munafiq

3) The goal of Worship:
Syahadah - accepted the conditions of other practices.
Solat - a link between the slave with his god - the first review.
Zakat - suburkan property / blessing - purify themselves.
Haji - should not the people who were able to delay the departure - must be quick.
Mabrur Hajj is the best form of jihad.
Fasting - restraining of lust / vice spared - the cause of the high degree with Allah.

Lessons That Can Be learn:
This Hadith also explain the five pillars of IslamThis hadith stated that Islam is like a magnificent building erected by the five pillars. Without these five things the Islamic believe of a person will be shaken and collapse.. This implies that these principles should be upheld by every Muslim with sincerity and responsibility. Upholding the rule of Islam means completeness, soundness, integrity and elegance of the construction of Islam while negligence on the other hand will cause the devastation and destruction of Islam.

Disclaimer

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...